ГоловнаРеєстраціяВхід О сліпуче,прекрасне і дике!
П`ятниця, 29.03.2024, 07:52
Форма входу
[ Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS ]
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Форум » Оксана Забужко » Особистість » Громадянська позиція
Громадянська позиція
ЮліяДата: Четвер, 29.04.2010, 19:42 | Повідомлення # 1
Admin
Група: Адміністратори
Повідомлень: 247
Репутація: 0
Статус: Offline
"Попереду у нас важке й цікаве десятиліття"
Українська інтелігенція підписала звернення до громадськості не допустити ратифікації угоди про продовження терміну перебування російського флоту в Україні. У першій десятці підписантів — письменниця Оксана Забужко. Вона розповіла Gazeta.ua для чого потрібна ця заява.
- Звернення носить насамперед демонстративний характер. Йшлося про колективну позицію української інтелігенції, про те, що в країні є інтелігенція. Воно мало показати позицію інтелігенції в ситуації окупаційної влади.

Чи достатньо цієї демонстрації, щоб щось змінити?

- Достатньо, щоб показати, що в цій країні є громадянське суспільство і вже почався громадський опозиційних рух опору. Він має об’єднати усі розпорошені рухи — від студентів, що протестують проти Табачника. Йдеться про консолідацію розпорошених суспільних сил. В країні маса людей, притомних і готових до дії, які не бачать влади, опозиції, господаря в країні. Живемо в країні, за яку ніхто не готовий відповідати. Рівень відповідальності має бути перенесений з “подивимось телевізор с відкритим ротом і задаємося питанням - а що ж вони роблять”. 50 днів влади Януковича всі дивляться з роззявленим ротом. Цілковите замішання, руїна, безгосподарність.

Це має бути заявка на наявність притомного народу, який протистоїть владі, сприймає її як окупаційну і демонструє готовність до об’єднання на позиціях протилежних до позицій окупаційної влади.

Інтелігенція — це мізки. Якщо є мізки, далі тіло підтягується. Тому така заява важлива.

Чи може за заявою послідувати наступний Майдан?

- Це багатоходівка, такі речі не робляться із сьогодні на завтра. Це початок руху, початок консолідації усіх сил опору. Вони роздріблені, розпорошені і не знають механізмів до об’єднання. Лист має отримати міжнародний розголос.

Як пов’язано це звернення з вашою позицією не обирати менше зло? Ірванець сказав, що не підпишеться під заявою після Оксани Забужко, яка була противсіх.

- Це чудово характеризує його як представника інтелігенції. Тому, холєра, не треба першою у списку ставити Оксану Забужко. Для багатьох Забужко є контроверсійною постаттю. Дзюба, Сверстюк, аксакали мають стояти першими.

Те, що Тимошенко могла стати альтернативою Януковичу - це версія Тимошенківського штабу, чистий мемо-вірус, який пішов у люди і відштампувався.

Ніяк не заперечую того, щоб моє ім’я стояло в першій десятці. Причетна тільки до тексту, а не до збору підписів. У початковому варіанті був інший меседж — істеричний, “попереду прірва ненависті”, передчуття громадянської війни. Вдалося переконати, що меседж має бути конструктивний.

Який головна ідея у зверненні?

По-перше, визначити владу як окупаційну. Це не підлягає обговоренню. Донецький ви чи кримський — якщо ви за вільну Україну європейського вибору, то повинні розуміти, що присутність іноземних військ на території є антиконституційною. Інтелігенція України звертається до громадської об’єднатися в умовах окупації. Законно обраний президент вчинив антиукраїнську, антиконституційну, антинаціональну дію. В такій ситуації має бути імпічмент Президента. У нас дисфункціональна країна. Сподіватися, що у вівторок Верховна Рада проголосить імпічмент не доводиться. Саме тому треба озвучити цю позицію, щоб людям було зрозуміло. Також це було зверненням до опозиційних політиків. Час для вас продемонструвати наскільки ви годні бути опозицією. Мало вірю, що вони об’єднаються.

За кого я мала голосувати — за дєвушку, яка бистрєнько як тільки на неї тупнули ніжкою і сказали “Лєжать!”, негайно все здала і поїхала робити пластичну операцію?

В цій ситуації не треба грати м’язами і тягти до себе кожен свій шматок пирога, а виступити єдиним фронтом як ніби-то політично відповідальна опозиція, не бючись за те, хто буде лідером і хто зірве більший куш на наступних виборах, а на рівні “Отечество в опасности”. Це їхній обов’язок. Якщо їм це не вийде, то нафіг с пляжа.

Янукович дуже добрий привід на те, щоб відбулося перезавантаження системи. Саме Янукович (сміється) має шанс з усім, що він робить і наробив, об’єднати країну. Настроєна дуже оптимістично. Як там сказав оптиміст, падаючи з 15-того поверху, “Полет проходит нормально”. Насправді не все так зле. Якби на місці Януковича була Вона, було би те саме, тільки гірше і підліше. Без сумніву, тоді правдоподібнішим був би киргизький варіант. Подивіться ширше на цей сценарій — від Киргизії до Польщі йде операція Кремля “по усмирению територий”.

Те, що на українських виборах Янукович і Тимошенко мають грати ролі “хорошого і поганого слідчих” було озвучено навіть у російській пресі наприкінці 2005-го. Як грамотно злили Яценюка, щоб альтернатива не вискочила. Це давній план. У них там ще Грузія кісткою в горлі звучить. У Росії казали “Тимукович или Янушенко?” Грається московський сценарій, чи думаєте, що Медведчук грав щось інше? Це геополітичний процес планетарного розмаху. У пацанов очень много денег, в руках газ і завдання зробити енергозалежним від себе цілий світ і диктувати свою політику. Їм непогано це вдається, в тому числі завдяки роботі спецслужб. 70% російського чиновницького корпусу одержують другу зарплату в ФСБ. Це настільки божевілля, що людям не віриться. Протягом цілого століття ця контора справно орудувала.

Яким чином обєднане українське суспільство зможе цьому зарадити?

Ніяка спецслужба навіть із мільярдом і газовим краном в кишені не може поставити махом на коліна цілу країну. Вони працюють над дезорієнтацією і розпорошенням. Поляки он які ошелешені. Такий розвиток подій розуміла ще до виборів, бо відстежую процеси, маю інформацію не тільки з Української правди, читаю Financial Times і низку інших видань. На цих виборах шансу не було аніякісінько. Вже в жовтні було ясно, що Москва ці вибори виграє. Яценюк не сильно ніби опирався, але ситуація, коли на початку виборчої кампанії 16%, а в кінці удвічі нижчий — при вкладених мільйонах доларів. На це й вкладались мільйони — щоб не вийшов у другий тур, щоб на манєже оставались “Янушенко й Тимукович”. Москву влаштовували обидві кандидатури, при тому Тимошенко більше. За 50 днів Тимошенко швидко відбулася би зачистка інформаційного поля. У братков до цього руки ще не дійшли. Було би як у північній Кореї — маршем Юля, Юля і всьо. Ви б зараз у мене інтерв’ю не брали.

Грався б варіант “усмірения цветних” революцій. Вона би гордо зникла як політична біженка, а ми би тут лишилися з миротворческими войсками. Сценарій один, але при Януковичі він використовується у такому вигляді, а при Тимошенко було би ще жорсткіше, ефектніше і мстивіше.

Наскільки диявольський прийом з Катинню Зараз — коли говоритимуть “Катинь”, вже не говоритимуть про 1940 рік. Зараз катинню в свідомості буде “Упав літак з президентом”. Витіснили попередню інформацію ефектним (навіть спецефектним) зворушливим інформаційним ударом.

Це все відповідь на питання який сенс такої заяви. Те, що українські медіа не пояснили за пять років, одною заявою не поясниш.

Логіка Кремля елементарна — лізуть доти, доки не отримають відпору. Грузію світ з’їв, ага, схавают и это. Ця заява — демонстрація того, що Україна “не схаває”. Попереду у нас важке й цікаве десятиліття.
http://sd.org.ua/news.php?id=18321

 
ЮліяДата: Четвер, 29.04.2010, 22:35 | Повідомлення # 2
Admin
Група: Адміністратори
Повідомлень: 247
Репутація: 0
Статус: Offline
Ми зателефонували також і до відомої письменниці Оксани Забужко, яка перед виборами дуже активно закликала голосувати і проти Януковича, і проти Тимошенко. А чи сьогодні пані Забужко переконана в цьому?

«Сьогодні більше, ніж будь-коли, бо весь хід історичних подій після інавгурації новообраного Президента якраз потверджує, що кремлівський сценарій, яким з українським народом у Кремлі вирішили зіграти в традиційну спецслужбівську гру «доброго і поганого слідчого», вже приносить свої плоди. І хто там із них мав призначатися на кишенькову владу, а хто на кишенькову опозицію, – в даному разі ніякої ролі не грає», – сказала письменниця.

Тобто, ви впевнені, що Тимошенко підписала б ті самі угоди, що й Янукович? – запитали ми.

«Ну, зрештою, перепрошую... Тимошенко належала перша дія цієї драми, тобто газові угоди. Другу дію цієї драми грають її партнери по цьому самому тандему «добрий-злий поліціянт», і в принципі вони грають разом в одній упряжці, грають за одним і тим самим сценарієм... А те, що в межах цього сценарію хтось із них чимось там невдоволений, бо розраховував на більше, були якісь амбіції, хто чиє місце хотів посісти – це з точки зору загального геополітичного наступу Кремля не грає ніякої принципової ролі», – каже Забужко.
http://www.radiosvoboda.org/content/article/2028463.html

 
ЮліяДата: Неділя, 06.06.2010, 23:11 | Повідомлення # 3
Admin
Група: Адміністратори
Повідомлень: 247
Репутація: 0
Статус: Offline
Забужко розкритикувала "пацанів і тьолок" Януковича
Письменниця і публіцист Оксана Забужко сказала, що коментувати заяви Нестора Шуфрича смішно. Вона розкритикувала політика і владу загалом.

На прохання кореспондента Gazeta.ua до поетеси висловити свою позицію щодо ініціативи міністра з надзвичайних ситуацій змінити перші слова гімну України, вона розсміялась у слухавку.

“Це не його компетенція. Краще б ці чоловіки при владі менше говорили і менше роздягалися. Як тільки вони починають говорити, то стає очевидною їхня невідповідність займаним посадам”, - наголосила Забужко.

Письменниця зазначила, що ці слова несуть насамперед чітко виражений і нікому невідомий зміст.

“Він невідомий і Шуфричу у тому числі. Починав він з того, що трагічні слова тільки в українців і поляків. Ну не можна ж такого ляпати! Бо Хорватів образив (далі говорить хорватською): “Još Hrvatska ni propala dok mi živimo, visoko se bude stala kad ju zbudimo (ще не пропала Хорватія поки ми живі)”, - процитувала вона.

За словами Забужко, ще є купа народів, які мають ті ж сам гімни датовані XIX століттям.

“Всі рухи цього століття пов'язані з пафосом відродження. Зрозуміло, що Шуфрич як людина “грязно-необразованная”, як і всі ті “ахметовєди”, не має про це найменшого поняття. Але тоді сидів би тихенько”, - обурилась вона.

Поетеса вважає, що свідомість у “регіоналів” суто монетарна.

“Жах цих пацанів і тьолок у тому, що у них немає свідомості. У них вона настільки монетарна, що вони думають, якщо мають всі гроші, то вони уповноважені робити будь-які заяви. А те, що за гроші голови і знання не купиш, їм у школі не сказали, бо вони її не відвідували”, - зауважила вона.

На її думку, коментувати будь-які заяви, “зроблені малограмотною, хамуватою і безвідповідальною людиною, яка через історичні констеляції називає себе політиком, немає сенсу”.

“Політична еліта у нас, як морська свинка. Вона і не морська, і не свинка. Вона і не політична, і не еліта. В черговий раз соромно, що оте “ШОСЬ” щось ляпнуло. В ігнор їх”, - додала Забужко.

Слова з пісні, які цитувала письменниця, належать хорватському поету і просвітителю Людевіту Гаю. Пісня вважається гімном Руху іллірства, який став вагомим внеском у національному відродженні Хорватії. Текст був написаний 1833 року.
http://gazeta.ua/index.php?id=342175
Насправді з 1918 року у Хорватії інший гімн, який написав Антун Міханович.

 
ЮліяДата: Неділя, 06.06.2010, 23:15 | Повідомлення # 4
Admin
Група: Адміністратори
Повідомлень: 247
Репутація: 0
Статус: Offline
100 днів влади
Господи Боже, ну как можно прокомментировать сто дней Януковича?! Это слон в посудной лавке с московским клоуном, который дергает за веревку.

СЛОН В ПОСУДНОЙ ЛАВКЕ, КОТОРОГО ДЕРГАЕТ ЗА ВЕРЕВКУ МОСКОВСКИЙ КЛОУН

Ну что еще тут можно добавить? Достаточно посмотреть на него, больше ничего. На каждом шагу поразительная, вопиющая, отчаянная, комичная, гротесковая и еще какая угодно неадекватность и просто элементарное несоответствие той должности, которую в силу исторических условий этот мужчина занял. Он не знает, что с ней делать. Поэтому, склонив голову, выполняет все распоряжения кремлевского сюзерена, абсолютно не осознавая всей абсурдности и несоответствия украинским реалиям.

Поэтому все его шаги не отсюда, они абсолютно инородные, начиная от раздачи портфелей, заканчивая Харьковскими соглашениями.

Господа, опомнитесь, если вы говорите о демократии, то не принимайте кулуарных решений!

Но они этого не понимают…

Ну, как он может лучше выглядеть, если на каждом шагу не попадает ногой в стремена?! Тот конь, который называется Украина, стоит себе отдельно, а он, бедолага, каждый раз, пытаясь сесть в седло, оказывается задом наперед, включая стрелецкую песню, под которую вчера выходил во дворце “Украина”: «Пане сотник, що сі стало». Он хоть текст знает, под который выходил? «Пане сотник, що сі стало, що в нас грошей дуже мало? За чиї ж ви гроші пили і дівчаточок любили? Уважайте командире, щоб не злетіли ковніри!..» Ковниры, которые, прошу прощение, рубились вместе с головами.

То есть человек не понимает самого комизма ситуации. Это тот же венок только в соответствующем семантическом украинском поле, которым он абсолютно не владеет. Он как заплата…

Эта вся ситуация настолько гротесковая, несоответствующая, что не знаешь – смеяться или плакать.

Надеюсь, украинцы наконец спохватятся и поймут, что представляет собой эта, прошу прощения, политическая «элита». Мне в последнее время приходится повторять, что украинская политическая элита – это как морская свинка. Она и не морская, и не свинка.

Нельзя назвать людей элитой, когда они стоят ниже по своему интеллекту рядового украинца. Наша элита и не политическая, поскольку, что такое политика, они не знают. Они знакомы только с дерибаном бюджета.

http://vlasti.net/news/91184

 
ЮліяДата: Неділя, 20.06.2010, 12:15 | Повідомлення # 5
Admin
Група: Адміністратори
Повідомлень: 247
Репутація: 0
Статус: Offline
Стартувала міжнародна кампанія пам’яті жертв Голодомору
Сьогодні у Києві розпочалась міжнародна кампанія «Не дамо згасити свічу пам’яті», присвячена вшануванню жертв Голодомору 1932-33 років.Як передає кореспондент УНІАН, близько півтори тисячі людей, серед яких Оксана ЗАБУЖКО, Володимир ОГРИЗКО, Василь ВОВКУН, Володмир СТРЕТОВИЧ, зібралися біля Меморіалу Голодомору, аби помолитися і вшанувати пам`ять українців, які стали жертвами штучно організованого голоду в Україні 1932-33 рр.
Поминальну службу під час акції відправили Патріарх Київський та всія Руси-України ФІЛАРЕТ, Патріарх Української греко-католицької церкви Любомир ГУЗАР, ієрархи Української автокефальної церкви.

За словами голови Українського інституту національної пам’яті Ігоря ЮХНОВСЬКОГО, в 1933-му році "відбулося зумисне вбивство голодом етнічної групи українських селян".

Він нагадав, що до 1932-го року голод справді був по всій території Радянського Союзу. «Але треба чітко сказати, - підкреслив голова Інституту, – як було далі: першого січня 1933-го року Сталін – тодішній диктатор Радянського Союзу – виступив з явною погрозою спеціально до українських селян, здати зерно. А якщо вони його не здадуть, то їм буде погано і вони будуть суворо покарані. І з того часу по всій Україні не тільки почали забирати залишки їжі, а й виливати їжу з каструль і тарілок. Таким чином голод в Україні почав наростати».

За словами І.ЮХНОВСЬКОГО, у розпал голоду, зокрема влітку 1933 року, лише за один місяць – червень, в Україні голодною смертю померли 1 млн. 200 тис. осіб. Він також зазначив, що загальні втрати України, враховуючи тих, хто не народився, становлять близько 10 млн. осіб.

«І ці цифри є достеменні, я маю ці докази, вони лежать у Інституті, вони були зроблені судовим слідством, – підкреслив він. – Тобто, це було справжнє зумисне вбивство голодом».

А в цілому, за словами І.ЮХНОВСЬКОГО, під час Голодомору було вбито 3 мільйони 360 тисяч осіб. «А якщо порахувати те, що люди не народилися, бо просто не могли народитися, то загальні втрати України справді сягають десяти мільйонів чоловік», – підсумував він.

І.ЮХНОВСЬКИЙ також висловив жаль, що серед присутніх конфесій у спільній поминальній службі не брали участь представники Української православної церкви Московського патріархату.
В свою чергу глава УГКЦ зазначив, що ця акція дуже важлива, оскільки ще раз нагадує про страшні злочини, “допустити яких ми в жодному разі не можемо”.

«Треба, щоб люди щиро задумалися, – сказав він, – тому що все те страшне може повторитися. Така властивість історії. Але якщо ми щиро бажатимемо, старатимемося усвідомити це страшне лихо, злочин, то при Божій допомозі вдасться запобігти таким речам в Україні чи в будь-якій іншій державі світу».

Глава УГКЦ підкреслив, що акцію не варто розцінювати як протест проти слів Президента Віктора ЯНУКОВИЧА у Страсбурзі, що начебто «Голодомор – не геноцид українців».

За його словами, хоч В.ЯНУКОВИЧ і є Президентом України, але «не є абсолютним речником народу, як і будь-який інший Президент будь-якої країни, тому не варто дивитися на це, як на протест”. “Треба чинити так, як велить наше серце, серце народу», – додав Л.ГУЗАР.

За словами координатора кампанії в Україні Володимира В`ЯТРОВИЧА, освячені під час сьогоднішньої акції свічки розійдуться містами України і світу. Зокрема, вони побувають у Великій Британії, Австралії, США, Іспанії, Канаді, Аргентині, Бразилії, Греції, Росії тощо. Планується, що дана кампанія загалом пройде в 32 країнах, участь у ній візьмуть представники різних релігій та конфесій, політики, представники влади та української діаспори. Свічка також побуває у резиденціях Європарламенту та Організації Об’єднаних Націй.

«Українці та громадяни інших країн не дозволять замовчати злочин геноциду-Голодомору 1932-1933 років, вшанують пам’ять невинно вбитих та нагадають всьому світові про події, які не повинні повторитися», – зазначив В.В’ТРОВИЧ. За його словами, кампанія завершиться у Києві в листопаді 2010 року.

http://culture.unian.net/ukr/detail/188958

Прикріплення: 5247440.jpg (88.3 Kb)
 
ЮліяДата: Неділя, 20.06.2010, 12:20 | Повідомлення # 6
Admin
Група: Адміністратори
Повідомлень: 247
Репутація: 0
Статус: Offline
Чому влада обкладає книговидання ПДВ?
«Книговидання – це навіть не крихти господарки в українській економіці. Це мізер, на який нова влада взагалі не зважає з точки зору економічної. А з точки зору духовної – це для них повністю закрита в свідомості тема. Вони не розуміють що це і як це», - сказала сайту «За Україну!» українська письменниця, поетеса, публіцистка, громадська діячка Оксана Забужко, коментуючи положення проекту Податкового кодексу, згідно яких уряду хоче обкласти ПДВ українське книговидавництво.

«Я була б здивована, якби нинішній уряд якимось чином згадав би про те, що в Україні існує книжка, - сказала вона, - Ну про що можна говорити, коли міністром є Табачник».

Оксана Забужко називає «логічним» той факт, що уряд планує обкласти ПДВ українське книговидання. «Йде цілковите руйнування всіх базових опор того, що Пушкін називав «самостоянієм» - освіта, культура. Окупаційна влада – вона і є окупаційна влада. Я думаю, що пора підняти геббельсівську програму для окупованих слов’янських територій і побачити до чого ці "пацани" тяжіють».

«Я не думаю, що вони це роблять свідомо, - вважає письменниця, - Вони самі люди абсолютно неотесані і просто погано собі уявляють роль книжки, освіти, культури. Вони думають, що наука – це коли вони купили диплом; що книжки вони самі напишуть – тобто наймуть для цього когось».
http://www.maidan.org.ua/static/news/2010/1276702765.html

 
ЮліяДата: Неділя, 20.06.2010, 12:37 | Повідомлення # 7
Admin
Група: Адміністратори
Повідомлень: 247
Репутація: 0
Статус: Offline
Влада не розуміє, чим книжка відрізняється від пляшки горілки
Подивіться на ваші декларації і заплатіть хоч раз податки з ваших офшорів
Письменниця і публіцист Оксана Забужко в коментарі Gazeta.ua заявила, що обкладання податками книговидавництва не покращить економічну ситуацію.

"Наша влада, перепрошую, якихось врозумливих коментарів своїм діям не спроможна дати, окрім того, "шо очєнь нада дєнєг". Те, що вони не розуміють, що таке книжка, чим книжка відрізняється від пляшки водки чи кілограма картоплі - це одна справа. Справа трохи в іншому. Якщо вони хочуть наповнювати бюджет, то вони не там шукають за грішми", - сказала письменниця.

Забужко пояснила, що частка національного книговидавництва в загальній економіці надто мала.

"Увесь цей книжковий бізнес становить надто мізерну частку малого та середнього бізнесу в Україні, який теж становить ще меншу частку господарки. У нас малий і середній бізнес складає 12% економіки. Для порівняння в Німеччині - 80%. Із цих 12 відсотків оце саме книговидавництво - це такий мізер, що навіть у якихось притомних відсотках його не можна вирахувати", - уточнила письменниця.

Забужко закликала владу чесно заплатити всі податки замість того, щоб обкладати податками українську книгу.

"Впору Шевченка згадати - "з шкурою здирають, бо нічим обуть княжат недорослих". І не треба з шкурою дерти від такого злидня, яким є український книжковий бізнес. Панове, подивіться на себе. У вас там невикористані резерви незаплачених податків. Подивіться на ваші декларації і заплатіть хоч раз податки з ваших офшорів", - обурилася письменниця.
http://gazeta.ua/index.php?id=344008

 
ЮліяДата: Неділя, 19.09.2010, 15:11 | Повідомлення # 8
Admin
Група: Адміністратори
Повідомлень: 247
Репутація: 0
Статус: Offline
Как автор романа, герой которого борется за раскрытие архивов и знание исторической правды («Музей покинутых секретов»), Забужко с гордостью продемонстрировала документ в книге, взятый в «Тюрьме на Лонцкого», и надпись на форзаце, оставленную узником казематов: «Хочеш знати, що з нами, – чекай на нас». «Люди без памяти навеки обречены оставаться духовными калеками. И то, что Украина все эти 20 лет после развала СССР и первой волны кризиса топталась на месте – это еще и потому, что мы до сих пор в плену той неосвобожденной памяти СССР и НКВД».
 
ЮліяДата: Неділя, 19.09.2010, 15:22 | Повідомлення # 9
Admin
Група: Адміністратори
Повідомлень: 247
Репутація: 0
Статус: Offline
Это риторический вопрос. История - необходимая составляющая любой национальной идентичности. Вопрос в том, чью идентичность защищает нынешнее руководство СБУ. Защищает ли оно идентичность украинцев или мертвого СССР. Если труп защищают его шефы в Москве, то нашему руководству нужно осознать, что то их эфэсбешно-медведевско-путинская проблема. Они сейчас подмахивают своему московскому руководству без понимания того, что Москва будет сжигать свою страну, а их страна здесь, и они должны оставаться в диалоге со своим обществом и своей страной. Пока они этого не осознают, говорить, что в Украине есть СБУ, не приходится.

“Музей покинутых секретов” написан мной в непосредственном сотрудничестве с отраслевым государственным архивом СБУ. Там есть благодарность за предоставленные фотоматериалы. Это все доступно. Это все было. Это не государственная тайна. Это рассекреченные тайны СССР.
http://www.unian.net/rus/news/news-396078.html

 
ЮліяДата: Неділя, 19.09.2010, 15:51 | Повідомлення # 10
Admin
Група: Адміністратори
Повідомлень: 247
Репутація: 0
Статус: Offline
http://www.youtube.com/watch?v=50-B8AsZbgM&feature=player_embedded
 
ЮліяДата: Понеділок, 27.09.2010, 20:23 | Повідомлення # 11
Admin
Група: Адміністратори
Повідомлень: 247
Репутація: 0
Статус: Offline
Забужко продовжує стверджувати, що Янукович і Тимошенко однаково погані
Письменниця Оксана Забужко залишається переконаною, що між наслідками керівництва Віктора Януковича та Юлії Тимошенко для України різниці немає.

Це випливає з відповіді письменниці в Берліні, на презентації перекладу її роману "Музей покинутих секретів", на запитання, чому на минулих президентських виборах вона не підтримувала жодного з кандидатів і закликала голосувати "проти всіх".

"Янукович - це наш невивчений урок історії. Тимошенко - це новий виклик, до якого Україна не була готова. Неготова розпізнати "гламурний авторитаризм у жіночій версії", - сказала Забужко.

"Найближча аналогія - Роза Отунбаєва з її запрошенням російських миротворців. В цьому сенсі для "кремлівського сценарію" - чи "А" чи "Б", бо Москві однаково було, чи виграє Тимошенко чи Янукович", - додала українська письменниця.

Як відомо, під час цьогорічних квітнево-червневих сутичок у Киргизстані глава тоді ще тимчасового уряду Роза Отунбаєва звернулася до Росії з проханням надати Киргизстану військову допомогу з метою зупинити етнічні протистояння.

Презентація перекладу книги "Музей покинутих секретів" Оксани Забужко відбулася на 10-му міжнародному літературному фестивалі, який на вихідних завершився у німецькій столиці. Україну на форумі представляли Сергій Жадан, Юрій Андрухович, Євген Сверстюк, історик Володимир В`ятрович та інші.

http://culture.unian.net/ukr/detail/189582

 
ЮліяДата: П`ятниця, 23.09.2011, 19:51 | Повідомлення # 12
Admin
Група: Адміністратори
Повідомлень: 247
Репутація: 0
Статус: Offline
Дарія Степаненко - це козак серед мільйона свинопасів
Квітковий інцидент з міністром освіти Дмитром Табачником - це чудова новина, яка зранку фантастично піднімає настрій. Дівчинка - красуня і розумниця. Перефразовуємо Тараса Шевченка "Що царство все оголосив, сатрапа в морду затопив". Знайшовся один козак із мільйона свинопасів. З XXI ст. жінки виходять на арену політичної боротьби, тому сьогодні у ролі шевченківського героя виступає 17-річна дівчинка.

Якщо оцінювати якісь політичні підтексти, то це не смаження яєчні на Вічному вогні, що було чистою політичною провокацією. А жінка, яка б'є квітами по писку, - це стильна естетика жесту. Культурна семантика тут витримана, незалежно від того, чи Дарія Степаненко є членом Братсва Св. Луки, до якого має стосунок Дмитро Корчинський. Він, м'яко кажучи, є не дуже симпатичною особою і від нього політично смердить на далеку відстань. У цьому випадку треба дивитись не на членство дівчинки у якихось партіях, а на сам жест, котрий є дуже красивим і елегантним. Все було зроблено у кращих українських і європейських традиціях.
Говорити про те, що обурена студентка принизила Україну в очах Європи, можуть тільки люди, які не мають зеленого поняття, що таке європейська спільнота і бачили її тільки по російському телебаченню. Ці особи не мають уявлення, що таке вільний університет, його традиції і культура. Навпаки, це підносить українських студентів, рейтинги і статуси університетів. Це характеризує нас позитивно.

На думку європейців, Табачник ганьбить освіту, уряд, президента Віктора Януковича і Україну загалом. Він абсолютно не відповідає своїй посаді. Не знаю, чому його тримають. Можна висловлювати різні гіпотези з цього приводу. Проте більшого компромату на чинну владу, ніж Табачник у ролі міністра неможливо вигадати. Він виконує роль червоної ганчірки. Цього ганебного і корумпованого міністра супроводжує розвал і хаос в освіті, він навіть говорить від імені іншої країни. Це така собі спеціалізована версія Януковича. Щоразу, коли відкриває рота, то ростуть золоті верби. Кожен, хто говорить, завжди проговорюється. То він плутає Пушкіна з Грибоєдовим, то не знає теореми Піфагора — це катастрофа.

Студенти — найбільш активна й ініціативна група населення. Я чекаю на імена студентських лідерів, а не мужніх героїчних дівчаток, виконавиць таких от провокативних жестів. Студентський рух в Україні поки що в аморфній стадії. Пам'ятаю "Революцію на граніті". Пам'ятаю, що таке студентська самоорганізація, студентське братство, яке творилося по всій країні. Як вони блискавично встановили між собою зв'язки. Це дійсно були лідери. І вони зберегли цю мережу. Зараз це люди середнього віку, які були активні і під час "помаранчевої" революції. Сподіваюсь, що такі жести якось сколихнуть і пробудять українське студентство, щоб воно активніше самоорганізовувалось

http://gazeta.ua/article....2
 
ЮліяДата: П`ятниця, 20.04.2012, 22:17 | Повідомлення # 13
Admin
Група: Адміністратори
Повідомлень: 247
Репутація: 0
Статус: Offline
Влада продемонструвала, якими чорними сумами вона оперує на українському книговидавничому бізнесі.

Так письменниця Оксана Забужко прокоментувала Gazeta.ua інформацію про те, що донецьке видання "Новий світ" виплатила президенту авторську винагороду в сумі 16, 4 млн. грн. за передані їй майнові права на видання книг президента.

Вона також зазначила, що така сума свідчить про непрофесійність влади та її незнання книговидавничого ринку України.

"У ніби похвальному задумі задекларувати хоча б частину своїх доходів, почати легалізацію капіталів, показав наскільки наша влада непрофесійна. Вписали в декларацію цифри, які свідчать про те, що вони не мають навіть зеленого поняття про ринок книговидавництва в Україні. Не знають, що таке аванс, роялті, що 2-мільйонних в доларах авансів на планеті Земля не отримує ніхто. Стівен Кінг отримує $ 500 тисяч авансу. Для них реальне існування ринку книги в Україні — просто за межею їхньої уяви", - зазначила письменниця.

Також Забужко додала, що авансів за ненаписані твори в Україні не платять.

"Цим кроком влада продемонструвала, якими чорними сумами вона оперує на українському книговидавничому бізнесі. Це пояснює, чому Табачник не кліпнувши говорив про собівартість підручника - 600 гривень, що в принципі нереально. Можна, звичайно і 6 тисяч собівартість зробити — але то золотом писати треба. Легальний ринок, на якому ми всі стільки років намагаємось вижити й намагаємось донести до влади його проблеми, весь цей час українському політикуму не те, що повз вуха, цей звук до них в принципі не доносився", - наголосила письменниця.

Вона додала: "Ці люди весь цей час на цих самих друкарнях оперують зовсім іншими сумами. Вони займаються бізнесом, тільки що він не має ніякого кінцевого виходу в книжки для читача. Ця цифра — ляп. Засвітили наскільки різні уявлення про книжку у них і у нас. Ми говоримо різними мовами, оперуємо різними сумами. Тепер робота експертам і журналістам із цими цифрами в руках розібратися, що ж там на тому чорному ринку коїться. Що являють собою українські друкарні, чиї вони, і хто на тому заробляє. Крім того, жоден український видавець не платить авансів за ще не написані твори. Така практика у нас не прийнята".

Як повідомлялося раніше, президент України Віктор Янукович оприлюднив декларацію про доходи за 2011 рік. Донецьке ТОВ "Друкарня "Новий світ" виплатила президенту авторську винагороду в сумі 16, 4 млн. грн. за передані їй майнові права за 4 вже видані книг, а також за твори, які президент збирається написати.

Тетяна ІВАНОЧКО, Gazeta.ua
http://goloskarpat.info/ukr....-оперує
 
Форум » Оксана Забужко » Особистість » Громадянська позиція
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Пошук:


  Copyright MyCorp © 2024
Волшебная 
любовь The bold and the beautiful Pasionaria Pasionaria КНИГАРНЯ 'Є' - книжковий інтернет-магазин Український рейтинг TOP.TOPUA.NET