ГоловнаРеєстраціяВхід О сліпуче,прекрасне і дике!
Четвер, 28.03.2024, 14:18
Форма входу
Меню сайту

Пошук

Друзі сайту

Світ українського! Українське кіно, музика, кліпи та програми. Волшебная 
любовь The bold and the beautiful Pasionaria Pasionaria КНИГАРНЯ 'Є' - книжковий інтернет-магазин
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Головна » 2014 » Червень » 18 » "Одна зі стратегій ворога - зробити, щоб ми не жили, не думали, не співали"
14:18
"Одна зі стратегій ворога - зробити, щоб ми не жили, не думали, не співали"

Сестри Тельнюк презентували у Києві відеоальбом "Live at the Glen Gould Studio". Його записали вживу у грудні 2013-го на канадській студії Glen Gould Studio, найбільшій в країні. Українці там записувалися вперше. Це - концертний зал у центрі Торонто з професійною апаратурою для звукозапису.

У програмі прозвучали пісні на вірші "від Шевченка до Забужко". Зокрема, на тексти популярної канадської письменниці Маргарет Етвуд. Саме для них був потрібен рояль, і це стало одним із аргументів на користь вибору саме цього залу, де є раритетний інструмент. Більшість композицій - під акомпанемент трьох віолончелей. Квиток на літак для кожної з них коштував дорожче, ніж для людини.

Галина Тельнюк наголосила, що основною метою був запис звуку. Відео слугувало для "фіксації моменту" під час живого концерту. Спеціального сценарію для відео не писали, знімали так, щоб найменше шкодити запису.

"Нас часто запитують, як ми продовжуємо це робити в такий складний час, - зауважила Леся Тельнюк. - На мою думку, це зараз необхідно. Будь-який український продукт, який несе духовне, патріотичне навантаження, і навіть просто естетичне - зараз є необхідний. Це має підтримати на дусі нас і всіх, хто буде це бачити і чути. Бо краса рятує світ і допомагає жити і відчувати себе людьми. Вона потрібна нам усім, щоб боротися за свою землю, відстоювати її в будь-який спосіб".

Коли під час презентації в Києві сестри виконують пісню на вірш Шевченка "І мертвим, і живим, і ненародженим", після завершення у залі вигукують "Слава Україні!". У відповідь лунає: "Героям слава". Зусібіч починають нести квіти, зал встає і кілька хвилин аплодує. Пісню "Хлопчику, хлопчику" на вірш Оксани Забужко співачки присвятили "всім тим хлопчикам, які могли би бути тут, могли би бути зараз живими". "Хай вони з неба зараз нас почують", - додає Галина Тельнюк.

"Безумовно, такі концерти необхідні в цей час, - говорить після завершення письменниця Оксана Забужко, яка слухала концерт у першому ряду. - Можна цілу лекцію прочитати на тему, чому. А можна сказати дуже коротко: тому що однією із дуже важливих стратегій, нашого знищення з боку ворога є зробити так, щоб ми не жили, не думали, не співали, перестали бути собою. Щоб вся наша енергія - життєва, духовна, фізична - була запрацьована тільки на стеження за тим, що ж вони ще придумають, що вони нам іще приготували. Щоб ми жили в режимі реакції на дії ворога, аби він нами в такий спосіб керував і мав нас як сам хоче. Тому необхідно докладати зусилля, щоби продовжувати лишатися собою.

Сприйняття тих самих пісень усе одно виходить інакшим, через те, що люди змінилися.

"Ми щойно бачили реакцію залу. Те, що раніше сприймалося просто як гарна музика, тепер рве на шмаття. Цілий зал обливається сльозами, і ти думаєш тільки про те, чому цього не чують хлопці на передовій. Чому їм ніхто не возить концертів? Чому досі немає організованих дій для піднесення бойового духа армії? Усі тішаться, який Коломойський молодець, що запропонував нагороди за знятий скальп. Але війна виграється не грошима. Війна виграється в першу чергу духом. Бійцям треба дати заряд енергії від цілої країни, що ми з вами і ми розуміємо, що ви воюєте за нас. Це дуже важливий і потрібний момент", наголошує Оксана Забужко.

"Ви би поїхали з таким виступом, якби позвали?" - запитую.

"Безумовно", - відповідає без паузи.
Автор: Олена ШАРГОВСЬКА

Переглядів: 1328 | Додав: Юлія | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 1
1 Юлія  
0

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

  Copyright MyCorp © 2024
Волшебная 
любовь The bold and the beautiful Pasionaria Pasionaria КНИГАРНЯ 'Є' - книжковий інтернет-магазин Український рейтинг TOP.TOPUA.NET