ГоловнаРеєстраціяВхід О сліпуче,прекрасне і дике!
П`ятниця, 29.03.2024, 11:10
Форма входу
Меню сайту

Пошук

Друзі сайту

Світ українського! Українське кіно, музика, кліпи та програми. Волшебная 
любовь The bold and the beautiful Pasionaria Pasionaria КНИГАРНЯ 'Є' - книжковий інтернет-магазин
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Головна » 2011 » Березень » 11 » Листування Оксани Забужко та Юрія Шевельова презентували у Києві
10:00
Листування Оксани Забужко та Юрія Шевельова презентували у Києві

Київ – У столиці відбулася презентація книги Оксани Забужко та Юрія Шевельова «Вибране листування на тлі доби». У виданні зібрана переписка української письменниці з мовознавцем, критиком і культурологом Юрієм Шевельовим – з 1992 до самого 2002 року, коли Шевельов помер. Під час презентації Оксана Забужко назвала видання своїм виконаним моральним і культурним обов’язком, і дала поради, як краще читати нову книгу.

Близько півтисячі сторінок нового видання – не лише переписка Оксани Забужко та Юрія Шевельова, але й кілька публіцистичних праць авторів, виконаних у період із 1992 до 2002 року. Саме до цих статей Оксана Забужко і рекомендує звернутися після кількох сторінок передмови – особливо тим, хто не дуже знайомий з діяльністю Юрія Шевельова. За її словами, таким чином суть листування стане більш зрозумілою.Перша презентація «Вибраного листування» відбулася напередодні у Харкові. Цей крок Оксана Забужко називає цілком зваженим і продуманим, адже у Харкові Юрій Шевельов народився і про Харків згадував в останні дні свого життя.

Шевельов був втраченою культурою – Забужко

На презентації ж у столиці Оксана Забужко зокрема зазначила, що видання листування було для неї моральним і культурним обов’язком. За її словами, знайомство з книгою вимагатиме від читача певного «філологічного бекграунду», хоча кожен лист супроводжується коментарями і поясненнями авторки. «Коментарі, над якими я працювала, дали мені змогу збоку поглянути на ту, на 15 років молодшу, дуже егоїстичну і дуже амбіційну Оксану Забужко, і вразитися, наскільки я погано розуміла ось цього старого патріарха, як багато було сюжетів у його листах, які просто свистіли у мене біля вух. Він був для мене культурою, втраченою культурою», – каже письменниця.

Оксана Забужко каже: нічого «смаженого» і «перченого» у листуванні читачам не обіцяє. Мовляв, видання – це радше низка суто особистих історій і оцінок десятиліття – зокрема у літературі, мовознавстві, культурі в цілому.

Літературознавець, професор Києво-Могилянської академії Віра Агеєва вважає, що на читачів «Вибраного листування» Забужко та Шевельова чекає чимало відкриттів. «Жанр цієї книжки визначити важко. Назва, може, навіть трошки обманює читача. Це не зовсім листування Юрія Шевельова та Оксани Забужко, це набагато більше. Тут є багато історій, багато сюжетів, які просто представляють українську культуру такою, якої ми її не знали», – додає Віра Агеєва.

Юрій Шевельов – мовознавець, історик української літератури, культуролог, професор Гарвардського та Колумбійського університетів США. Народився у 1908 році у Харкові. Разом із родиною виїхав з України у 1944 році: спочатку до Європи, потім – до Сполучених Штатів. Ще за життя Юрія Шевельова називали славістом №1 у світі.

Переглядів: 944 | Додав: Юлія | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 2
2 Читач  
0
У "ЛітУкр" за 11.10.2012 є стаття про цей твір - "Про Оксану Забужко, «шизофренічні послання» і моральні орієнтири"...
«шизофренічні послання» - це цитата з "Вибраного листування", що вжита до поезії Ліни Костенко...

1 Юлія  
0

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

  Copyright MyCorp © 2024
Волшебная 
любовь The bold and the beautiful Pasionaria Pasionaria КНИГАРНЯ 'Є' - книжковий інтернет-магазин Український рейтинг TOP.TOPUA.NET