ГоловнаРеєстраціяВхід О сліпуче,прекрасне і дике!
П`ятниця, 29.03.2024, 01:02
Форма входу
[ Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS ]
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Форум » Оксана Забужко » Особистість » Різне (Коментарі)
Різне
ЮліяДата: П`ятниця, 19.03.2010, 14:41 | Повідомлення # 1
Admin
Група: Адміністратори
Повідомлень: 247
Репутація: 0
Статус: Offline
”Він може дивитися в очі і брехати”
Табачник є взірцевим, не гіршим за Тимошенко, прикладом хуцпи
Письменниця 49-річна Оксана Забужко вважає Дмитра Табачника не гідним посади міністра освіти та науки.
— Дмитро Володимирович гордо називає себе людиною російської культури. Кілька років тому він вальяжно кинув цитату з джентльменського набору представника свого покоління: ”Как писал Александр Блок, ”времена не выбирают, в них живут и умирают”. Насправді це написав ленінградський поет Олександр Кушнер, — каже Забужко. — Я вже не дивуюся, чому цих нових рєбят тягне то до Ахматової, то до Блока. Їм бракує елементарної освіти. Не може людина, яка приписує слова поета іншому, очолювати міністерство освіти і науки.

Але він доктор історичних наук, професор.

— Я запам’ятала його з кінця 1980-х, коли він був типу інтелігентним перебудовним істориком. Справді, писав кандидатську про розстріляних комісарів. Тоді цього було достатньо, щоби зійти за ліберала і прогресиста. А потім він пішов по криміналу і по рукам, став ”полковником історичних наук”. Ця людина фатально скомпрометована. Він наговорив і написав на кілька років ув’язнення за законами будь-якої країни, де існує право.

Чого можна очікувати від керівництва Дмитра Табачника?

— Табачник є взірцевим, не гіршим за Тимошенко, прикладом хуцпи. Це слово з єврейської мови означає таку міру нахабства і цинізму, при якій брешуть, не вважаючи одурюваного співрозмовника за людину. Хрестоматійний приклад: молодий чоловік убив своїх батьків і просить помилування, бо він тепер сирота. Український політикум улітку минулого року продемонстрував значно кращий приклад: латифундист убиває свого кріпака, а друга людина у партії пропонує нагородити свого соратника медалькою. Табачник завжди був менш публічною особою, ніж Тимошенко. Але і він може дивитися в очі і брехати без здригання очного м’яза.

Із вами таке було?

— 2007 року Микола Жулинський покликав мене на засідання Національної ради з питань культури і духовності, де спеціально слухали питання про розвиток книговидання. Приходжу, сидять: президент Віктор Ющенко, Дмитро Табачник, тодішній гуманітарний віце-прем’єр, і Микола Григорович. А перед ними — книговидавці, розповсюджувачі і письменники. І починає Табачник звітувати: всі успіхи української книжки пов’язані із законом про державну підтримку книговидавничої справи, який його команда прийняла 2003-го. Я сиджу навпроти. Кажу: Дмитре Володимировичу, я була на протестах видавців біля Кабміну у січні 2004-го, коли уряд Януковича запровадив нищівний податок на книгодрукування і фактично повалив українську книжку. Ми палили свої рукописи і смажили для вас з Азаровим шашлики. А Табачник, не кліпнувши оком, далі: закон спрацював!

Кому вигідне таке призначення?

— Я розглядаю міністра Табачника як московську креатуру. Бо хто краще за нього роздмухуватиме питання мови та спільної історії братніх народів? Вивалити ноги на стіл — це у стилі окупаційної влади. Для Кремля Росія там, де говорять російською. І за Януковича можна перетворити Україну на Малоросійську губернію. Для цього й заточили такий інструмент як Табачник. Але, видно, у Москві мало уявляють, що можна робити з українцями, а що ні. Досі готові перти, доки знову не отримають майданом по голові. І якщо зараз їхній заступ за червону лінію не мобілізує українців, то громадянське суспільство тут ніколи не народиться. Таких людей треба давити, не відступаючи ні на крок. Вони відчують своє місце лише тоді, коли получать поміж очей.
http://gazeta.ua/index.php?id=331745

 
ЮліяДата: Четвер, 29.04.2010, 23:17 | Повідомлення # 2
Admin
Група: Адміністратори
Повідомлень: 247
Репутація: 0
Статус: Offline
http://videocat.net/play-asp-Feminizm_Zabuzhko.html
 
ЮліяДата: П`ятниця, 30.04.2010, 22:36 | Повідомлення # 3
Admin
Група: Адміністратори
Повідомлень: 247
Репутація: 0
Статус: Offline
У Києві у книгарні "Є" вчора відбулася презентація книги "Полювання на "Вальдшнепа". Розсекречений Хвильовий". Про це повідомляє кореспондент УНІАН.
Автори книги - Ірина ШАТОХІНА, Володимир ПАНЧЕНКО, Юрій ШАПОВАЛ зробили спробу привернути увагу до трагедії інтелігенції, знищеної у 30-х рр., корустуючись архівними матеріалами і спогадами людей. Як зазначають автори, у своїй книзі вони намагалися показати події без прикрас, щоб читач зміг сформувати власну думку про процеси за часів радянського панування.
Зокрема, у книзі представлені документи-спостереження радянської влади за життям письменника Миколи Хвильового. Все, що робив письменник фіксувалося у спеціальну справу-формуляр, матеріали якої й донині зберігаються в архівах.
Дослідники архівних матеріалів вважають, що у день смерті письменник був вдома з дружиною, яка навіть не здогадувалась, що Хвильовий планує самогубство.
Між тим смерть, як і особа самого письменника, обросла безліччю міфів.
Один із авторів - Володимир ПАНЧЕНКО проїхав майже всі місця, де могли лишитися згадки про Хвильового. Він відшукав дочку письменника - Іраїду, яка мешакає у Харкові.
У поданому в книзі інтерв’ю з дочкою Хвильового зазначається, що письменник ніколи її не бачив, адже мати забороняла їм спілкуватись. Іраїда бачила батька тільки один раз - на похоронах, у труні.
Як зазначають редактори, під час роботи над книгою їх вразило, що більшість записів про письменника були зроблені неграмотними людьми.
"Там, де за змістом вгадується слово "інтуїція", чітко прочитується "петунція," - зазначила Ірина ШАТОХІНА.
На думку авторів, не було сенсу виправляти подібні речі, тож документи в книзі подано в оригіналі.
У своєму емоційному виступі письменниця Оксана ЗАБУЖКО висловила думку, що «подібні самогубства стали цілою «культурою української смерті», а самогубство Хвильового – «дзвін на сполох» для тогочасного суспільства.
Друга половина презентації перетворилась у жваву дискусію про події, що відбувалися за життя письменника. Учасники розмови не оминули сучасної української влади, в якій, на думку присутніх на презентації «продовжуються деякі радянські традиції». Зокрема, йшлося, що комунізм – «річ глибоко чужа Україні, принесена з-за кордону, і якби українці будували його самі, без Росії, то все було б інакше». «Хіба не українці робили все це тут, на місцях? Хіба сам Сталін особисто займався розстрілами тогочасної інтелігенції?», - задавалася питаннями присутні.

*** Микола Хвильовий (1893 - 1933 рр.) - український літературний та громадський діяч, засновник течії активного романтизму та пролетарської поезії. Письменник був відомий водночас як активний комуніст і палкий націоналіст. Хвильовий називав себе "комунар", вважаючи, що благородна ідея комунізму насправді викривлена. У 1933 році письменник застрелився. Самогубство Хвильового стало трагедією тогочасної інтелігенції. Сучасними фахівцями факт самогубства Хвильового розцінюється як намагання письменника показати світові реалії радянських часів.
http://culture.unian.net/ukr/detail/188639

 
ЮліяДата: Неділя, 20.06.2010, 12:23 | Повідомлення # 4
Admin
Група: Адміністратори
Повідомлень: 247
Репутація: 0
Статус: Offline
— В этом году я была членом жюри и прочитала почти все поданные нам тексты. Меня потрясла книга «Столетие Якова», победившая в этом году на конкурсе. Это сага, которая охватывает столетний период истории через призму жизни одного человека. Лихо закрученная в сюжет и исторический контекст семейная хроника деда Якова выписана на фоне потрясений двух веков. К концу жизни героя в его личное пространство вторгается юная наркоманка, поселившаяся у него в доме.Что касается издания книг авторов-победителей, как это ни грустно констатировать, в Украине по-прежнему нет национального книжного рынка. И, если быть уже совсем откровенной, кроме количества разговоров абсолютно ничего не поменялось с середины 90-х годов. Судьба книги напрямую связана с экономикой, поскольку литература — тоже товар. Возьмите ту же Петровку: она сплошь торгует российским «трэшем», который в России просто является неликвидным, поэтому его отлично сбывают у нас. В Украине считаные институты готовят специалистов издательского дела, а среди торгующих книгами — в подавляющем большинстве люди, которым все равно, чем торговать. И здесь во многом виновато наше вялое государство, которое даже не пытается создать хоть какие-то преференции для национального производителя. И все-таки «Коронация слова» делает потрясающее дело: Татьяна и Юрий Логуш — меценаты и организаторы конкурса — смогли раскрутить имена, которые стали известны не только у нас, но и за пределами страны, а это значит, что их усилия потрачены не зря.
http://vvnews.info/analyti....er.html
 
Форум » Оксана Забужко » Особистість » Різне (Коментарі)
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Пошук:


  Copyright MyCorp © 2024
Волшебная 
любовь The bold and the beautiful Pasionaria Pasionaria КНИГАРНЯ 'Є' - книжковий інтернет-магазин Український рейтинг TOP.TOPUA.NET